Followers

Friday, January 8, 2010

Cara Membersihkan Hati

Di dalam Islam ada satu ilmu yang dinamakan sebagai ilmu tasawwuf atau dinamakan juga sebagai ilmu hati atau ilmu akhlak atau ilmu mukhasyafah dan byk lagi nama yg lain untuk menunjukkan kepada ilmu ihsan yang disebut oleh Nabi SAW di dalam hadis Jibril. Hadis kedua di dalam kitab hadis 40 Imam Nawawi.

Ilmu ini membicarakan tentang perbuatan hati seperti sabar,mahabbah kepada Allah, syauq (rindu) kpd Allah dan lain2 daripada sifat yang mahmudah..Ilmu ini membicarakan juga sifat-sifat hati yang mazmumah seperti riyak,ujub,hasad dengki dan lain2..

So,untuk membersihkan hati maka sayugia untuk kita mendalami ilmu ini supaya kita kenal penyakit-penyakit hati dan penawarnya untuk membersihkan hati kita daripada segala penyakit ini..

Ulamak tasawwuf menyebut 3 peringkat bagaimana hati boleh dibersihkan 1) Takholli 2) Tahalli 3) Tajalli.

Takholli ialah proses mengosongkan hati daripada segala sifat yang mazmumah setelah kita mengenal pasti apa penyakit hati yg kita ada.

Tahalli pula ialah proses untuk menghiasi hati kita dengan segala sifat mahmudah untuk menggantikan sifat mazmumah yang kita buang dengan proses yang pertama td.

Tajalli ialah anugerah dari Allah selepas kita melakukan 2 proses sebelumnya..sebagai contoh jika kita mengtakholli daripada sifat riyak maka kita tahalli dengan sifat ikhlas kepada Allah dan kemudian Allah akan tajalli sifat ikhlas di dalam hati kita. Maka jadilah kita hamba yang ikhlas.

Wallahu A'laam..