Followers

Thursday, January 7, 2010

Peranan Ibu Bapa memastikan Kecemerlangan Anak-anak

Anak ibarat kain putih , ibu bapalah yang insan yang bertanggungjawab mencorakkannya. Jika merah, merahlah ia, jika biru, birulah ia. Corak yang dihasilkan itu bakal menentukan siapakah anak-anak pada masa hadapan, Ibu bapa sentiasa mengharapkan dan mendambakan anak-anak mereka menjadi insan yang berguna serta berbakti terhadap orang tua. Demi mencapai keinginan tersebut ibu bapa sanggup melakukan apa sahaja bagi memastikan hasrat hati mereka itu terlaksana dengan jayanya. Mereka tega menghabiskan masa dan tenaga bahkan wang ringgit demi melihat anak-anak mereka berjaya. Kebanyakan ibu bapa menyayangi anak mereka dengan setelusnya, umpama menatang minyak yang penuh. Namun, dengan mencurhkan kasih sayang semata-amata tidak mungkin akan dapat menjadikan anak-anak seorang insan yang berbakti, justeru usaha-usaha lain harus ditimbal balik dan diambil kira.

Memetik kata-kata pakar motivasi terkenal Malaysia Dr. H.M Tuah Iskandar “seribu mancis tidak dapat menerangi engkau dalam kegegalapan namun, cahaya keimanan pasti dapat menyuluh engkau ke jalan kebahagiaan”. Oleh hal yang demikian, langkah awal wajar diambil oleh ibu bapa untuk meralisasikan hasrat murni itu iaitu dengan cara menerapkan dan memberikan didikan agama yang sempurna. Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud; “ suruh dan perintahlah anak-anakmu mendirikan solat sedari umurnya tujuh tahun”. Solat merupakan perkara terpenting yang perlu dipantau oleh ibu bapa. Solat dapat mendidik anak-anak untuk sentiasa melakukan perkara baik dan menjauhi perkara mungkar. Apabila anak-anak telah diterapkan dengan nilai-nilai murni seperti menghormati oarng tua dan berbudi pekerti luhur, sudah pasti segala apa yang diangan-angankan oleh ibu bapa akan menjadi realiti. Insan yang berguna ialah insan yang tahu nilai diri dan estetika. Jadi apabila benteng pertahanan diri mereka sudah cukup teguh, segala apa yang dirancang pasti menjadi nyata.

Seterusnya usaha yang wajar dilakukan oleh ibu bapa untuk memastikan harapan melihat anak-anak mereka berjaya itu tercapai adalah dengan bermain “tarik tali’ dengan anak-anak. Dalam usaha mendidik anak-anak ibu bapa perlu mengamalkan toleransi, perasaan kasih sayang dan bertegas dalam bicara perlu menjadi tunjang utama. Ibu bapa tidak perlu memanjakan anak-anak sehingga mereka merasakan bahawa diri seperti anak emas dalam keluarga, ibu bapa boleh menuruti rengekkan dan permintaan anak-anak. Namun, mereka harus berpada-pada, Sedikit penegasan perlu diberikan. Hal ini bertujuan mengelakkan anak-anak menjadi manja dan besar kepala. Menghukum apabila anak-anak melakukan kesalahan tidak bererti ibu bapa membanci, tetapi hal ini merupakan tanda ibu bapa menyayangianak-anak. Apabila perasaan kasih sayang dan bertegas sudah menjadi sama rata, maka tidak akan wujud sebarang kekangan. Anak-anak akan sentiasa mengawal tingkah laku dan peradaban mereka. Malah, mereka pasti akan melakukan yang terbaik demi membahagiakan diri sendiri dan ibu bapa yang tercinta. “Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Perpeganglah kepada peribahasa tersebut, nescaya kesudahan yang baik akan menjadi milik kita.

“Lampu Alladdin tidak akan bersinar dengan sendiri tetapi Alladdin akan mengosoknya terlebih dahulu”. Begitulah kata-kata azimat yang ditinta oleh Alex Osborn. Hasrat ibu bapa untuk menyaksikan anak-anak mereka menjadi insan yang berguna tidak akan berhasil jika ibu bapa sahaja yang bertungkus lumus menggembleng tenaga. Dalam konteks ini, ibu bapa perlu memberi sedikit penekanan terhadap kepentingn pendidikan dalan sanubari anak-anak. Ibu bapa perlu mengasuh anak-anak untuk memahami dan mendalami ilmu. Anak-anak pula perlulah berusaha untuk mencapai keinginan tersebut. Anak-anak umpama jentera yang memerlukan minyak pelincir bagi menlancarkan pergerakannya. Apabila minyak pelincir sudah dituang, maka akan lencarlah pergerakannya. Sehubungan dengan itu, kedua-dua belah pihak perlu melaksanakan tanggungjawab masing-masnig bagi memastikan kelangsungan perjalanan hidup mereka.

Tun Dr Mahathir pernah berkata, “banyak masalah di dunia ini berpunca daripada sikap manusia yang tidak pernah berusaha memahami antara satu sama lain dan berbincang untuk melepaskan diri daripada sebarang musibah”. Oleh yang demikian langkah drastik yang boleh diambil oleh ibu bapa untuk memastikan anak-anak mereka menjadi insan yang berguna ialah dengan menyelami hati dan keinginan anak-anak. “Umpama menarik rambut dalam tepung, rambut tidak putus tepung tidak berselerak”, ibu bapa perlu sebaik-baiknya mengetahui rasa hati anak-anak. Cara sebegini akan dapat menghindari anak-anak daripada berasa tertekan. Tertekan dalam konteks ini bermaksud bahawa anak-anak akan berasa dalam dilema sama ada menurut kemahuan diri dan menghancurkan harapan ibu bapa atau menurut kemahuan ibu bapa dan merobek hati sendiri. Kebanyakan ibu bapa mengharapkan anak-anak berusaha untuk mencapai mimpi mereka tanpa memikirkan kemampuan sebenar anak-anak. Anak-anak akan memberontak akibat desakan yang bertubi-tubi daripada ibu bapa. Nah, apabila situasi ini berlaku, lain yang diharap lain yang menjadi, bak kata pepatah, yang dikejar tidak dapat yang diikendong berciciran. Oleh itu, ibu bapa perlu memikirkan sedalam-dalamnya atas segala tindakan yang akan diambil. Setiap insan memiliki paradigma dan pandangan yang berbeza dalam menentukan hala tuju hidup mereka. Dato Dr Fadzillah Kamsah, ada menyebut “usah direnung ke langit hingga terlupakan bumi, sedangkan langit tidak mungkin digapai, sedangkan bumi sedia di tapak kaki”.

Selanjutnya ibu bapa haruslah memberikan sedikit ruang kepada anak-anak untuk melakukan apa yang mereka hajati, asalkan tidak menyipang dan tersasar jauh ke lembah kehancuran. Dalam memastkan anak-anak berhsil menjadi insan yang berguna, ibu bapa tidak boleh terlalu mengongkong anak-anak. Tiada paksaan dalam menuntut ilmu. Jika anak-anak tidak mampu meneruskannya, ibu bapa tidak boleh terus memaksa. Sebaliknya dorongan dan kata-kata semangat perlu diberi untuk menaikkan semula semangat membara anak-anak. Ahli Falsafah Pascal mengungkapkan “kalau kita berusaha mencapai keinginan, mulakan dengan kata-kata yang lembut kerana kata-kata yang lembut umpama air yang menyirami tanah yang tandus”. Desakan dan paksaan akan menjatuhkan anak-anak. Sebaliknya dorongan dan nasihat akan mendorong anak-anak untuk berjaya kerana “anak umpama bunga-bunga yang tumbuh di taman, yang menjadi tanah dan baja ialah ibu bapa”. Justeru mulakan dengan kelembutan dalam memastikan kejayaan menjadi hak hakiki dan azali anak-anak.

Intihanya, sudah terang lagi bersuluh, usaha untuk memastikan anak-anak mereka supaya menjadi insan berguna bukanlah mudah. Professor Beetcher pernah berkata, “anak-anak ibarat simen basah, sesiapa yang jatuh ke atasnya pasti memberi kesan”. Justeru, ibu bapa perlu berhati-hati mengambil sebarang tindakan dalam usaha melahirkan model insan yang cemerlang. Usaha yang sewajarnya perlu diambil dan segala emosi yang membungkam jauh dalam sanubari perlu ditolak ke tepi. Kepentingan setiap individu perlu diambil kira dan dipertimbangkan. Akhir kalam, pendayong sudah di tangan, perahu sudah di air, segala tindakan wajar sudah terpampang hanya yang tinggal adalah usaha untuk melaksanakannya. Jauhkan emosi untuk meningkatkan prestasi,

(991 patah perkataan)


Ulasan Pemeriksa.

Tusasan: Amat menepati kehendak tugasan.
Idea: Amat relevan dihuraikan dengan jelas dan matang, disertakan dengan contoh yang sesuai.
Bahasa: Penggunaan pelbagai jenis ayat majmuk yang gramatis. Kosa kata luas dan tepat.
Pengolahan: Menarik dan berkesan. Wacana lengkap dan terdapat kesinambungan idea yang jelas antara perenggan.

Cemerlang: 95/100

34 comments:

 1. karangan yg menarik!
  awesome!

  ReplyDelete
 2. cm bodo jew......

  ReplyDelete
 3. lbeyh bek jgn d0k wt krngn cm neyh mua...
  kund0q...!!!!!!!!
  0wg mntq bnda len, my bnda len...
  x dak 0tak ar????
  irritating idi0t....!!!!!
  ssssssssssttttttttttuuuuuuuuuupppppppppppiiiiiiiiiddddddd.........................!!!!!!!!!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kau yang takde otak rasanya, tulis pun buat org susah nak baca. kau fikir cool lah tulis macam tu. tulisan rempit kau tu yang ssssssssssttttttttttuuuuuuuuuupppppppppppiiiiiiiiiddddddd.........................!!!!!!!!!!!!!
   irritating idi0t....!!!!!
   bye

   Delete
 4. thx..
  useful sgt untuk forum kami...
  awesome...

  ReplyDelete
 5. bagus . byk dpt idea :)

  btw , follow my blog k :)

  ReplyDelete
 6. yuhuhh....esei mampan kutt...thanks er lot..

  ReplyDelete
 7. so awesome the karangan

  ReplyDelete
 8. Briliant . .nice n useful..thanks people. .<3

  ReplyDelete
 9. thanks for sharing!

  ReplyDelete
 10. terima kasih...sangat membantu dalam tugasan menyiapkan karangan saya

  ReplyDelete
 11. mintak izin nak copy esei ni ea.. tq.. btw, so awesome.. :)

  ReplyDelete
 12. thanks for sharing, sy mendapat byk maklumat melalui blog ini,ia juga meningkatkan penulisan sy thx :)

  ReplyDelete
 13. mantap krangan ney.....bley bantu sy improve in bm...

  ReplyDelete
 14. thanks saye dpt gunekan utk karangan pmr saye

  ReplyDelete
 15. bgos..cmniey siap la kje saye..haha

  ReplyDelete
 16. thank youuuuu <3

  ReplyDelete
 17. Subhanallah . bijaknya manusia ini .

  ReplyDelete
 18. 10nx a l0tz..very useful 4 my spm examinati0n..may allah bles u alwiz

  ReplyDelete
 19. wahhhhhhhhhhh...mantap la karangan ni...tahniah!!!thanks yep...

  ReplyDelete
 20. bgus n mantap ,bnyak ungkapan mnrik .besstt ,i LIKE .

  ReplyDelete
 21. wah ^^ minta izin ambil inspirasi

  ReplyDelete
 22. wahh . i like this . thanks so much . i lab u . hehehe >,

  ReplyDelete
 23. tahniah!! hidup BN!!

  ReplyDelete
 24. tandas jugra busuk

  ReplyDelete
 25. TAHNIAH sbb dpt wat krgn pnjg mcm nie!

  ReplyDelete
 26. Alhamdulillah..terima kasih kerana berkongsi.harap boleh membantu untuk spm.=)

  ReplyDelete
 27. karangan yang mantap dan sungguh perfect!!

  ReplyDelete
 28. wahhhhhh...bagus👍👍👍👍👍

  ReplyDelete
 29. wahhhhhh...bagus👍👍👍👍👍

  ReplyDelete