Nak kata teror sangat tak la juga. Resepi ini umi ambil daripada Kak Midah. Kawan Umi semasa pergi Mekah dahulu. Dah banyak kali cuba. dan dah pernah bawa untuk pot luk di sekolah. Ramai yang kata sedap dan nak kan resepinya. Sooo, umi letaklah resepinya di sini...
Untuk dulang 26 cm...
Bahan-bahannya;
setengah kilo pulut
3 cawan santan pekat
3 cawan santan pekat
5 helai daun pandan / pewarna hijau
setengah cawan tepung gandum
setengah cawan tepung jagung
3 biji telur
1 setengah cawan gula (sesedap rasa)
sedikit garam.
cara-cara.
rendam pulut sekurang-kurannya setengah jam.
kukus pulut dengan santan cair (paras air dengan santan sama atau lebih sedikit sahaja)
setelah kukus 20 minit - 25 minit, biarkan sejuk. Seterusnya mampat dan ratakan.
Campurkan tepung gandum, tepung jagung, telur, pewarna hujau dan gula. Kacau, kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati, masukkan sedikit garam dan tapis.
Setelah itu panaskan sehingga likat.
Setelah itu curahkan ke atas pulut yang telah dimampatkan tadi.
Lalu kukus semula 20 hingga 25 minit... InsyaAllah jadi.
Setelah bancuh ramuan serikaya nya... kenalah kacau/masak dahulu di atas dapur!..
pulut yang dimampatkan... sebelum curahkan serikaya hijau! (betul ke istilah tu?)
Kenalah kukus....
Seri Muka yang dah siap. gambar yang dah siap potong blum ada lagi sebab baru ju masak tadi.... ingat nak bawa untuk Ikah kat Gopeng dan kawan-kawan Ya esok siang.
SELAMAT MENCUBA!
KALAU SEDAP BERI TAHU KAWAN-KAWAN, KALAU TAK SEDAP BERI TAHU UMI!... HEHEHE.... (mungkin ada tersilap menu di mana-mana)
Umi tahu ada orang tu suka sangat kuih ni... tapi masa dia masukkan cerita tentang kuih ni dalam blog dia, Seri Muka nya tak berapa menjadi! Lepas ni buat sendiri!...
saya dah buat tapi kepalanya tak cantik ler, mengerutu kenapa ye?
ReplyDelete